JuhaKinnunen

Lakkoilun lisäksi aloitteellisuutta

Koululaiset ovat lakkoilleet hyvän asian puolesta. Ilmastonmuutos vaatii tekoja sekä muutoksen hillitsemiseen että siihen sopeutumiseen. Mitä muuta koululaiset voisivat tehdä kuin lakkoilla? Minä kannustaisin lapsia ja nuoria etsimään ja esittämään ratkaisuja.

 

 Panostaisin siihen, että ilmastonmuutosta käytäisiin kouluissa läpi. Se vaatinee jonkin verran päivitystä opettajien opetusmateriaaleihin ja osin myös osaamiseen ja asenteisiin. Laittaisin oppilaat myös ottamaan asioista itse selvää. Ennen kaikkea ohjaisin ratkaisukeskeisyyteen.

 

Asiaa voitaisiin käydä myös huumorin varjolla läpi. Youtubesta löytyy esim. hakusanalla "ilmastouutiset" mainioita pätkiä. Kielenkäyttö tosin ei aina ole ainakaan minun lapsilleni sopivaa, mutta kovia faktoja on esitelty hauskalla tavalla. Myös Greta Thunberg esiintyy yhdellä videolla.

 

Sitten se tärkein vaihe. Kannustaisin oppilaita esittämään konkreettisia aloitteita siitä, miten heidän koulullaan ja kotikunnassaan voitaisiin ilmastonmuutosta hillitä. Ja sitten oikeasti toteutettasiin ainakin yksi aloite lukuvuoden aikana. Pienetkin teot olisivat tärkeitä. Mahdollisuus oikeasti vaikuttaa jättäisivät ainakin osaan lapsista positiivisen jäljen. Toteutettavia asioita voisivat olla pienimuotoinen oma sähköntuotanto, biojätteen käsittelyn kehittäminen, kierrätys, pienviljely, energiatehokkuus, vedenkulutuksen tehostaminen jne. Esim. energiankulutusta ja -tuotantoa voitaisiin sitten käydä opetuksessa läpi.

 

Lakkoilun rinnalla ja jopa sen sijasta näkisin mieluummin konkretiaa ja toimintaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Se vaan menee niin, että kun jo pienestä pitäen opetetaan lakkoiluun, niin vanhempana se tulee ikäänkuin luonnostaan.

Näistä tulee vielä hyviä AY-pamppuja.

Nim.
SAK:n tulevaisuusvastaava

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Yksinkertaisinta olisi luopua kännyköistä, joiden raaka-aineet tunnetusti ovat peräisin kuormittavista lähteistä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos nyt edes käyttäisivät 14 euron gsm-puhelinta 400 euron älykännykän sijasta. Säästetyllä rahalla voisi hyvittää monen vuoden hiilet.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Lakkoilun sijaan koululaiset voisivat syventyä vielä tiivimmin opiskeluun, se olisi lakkoilua parempi ilmastoteko.

Toimituksen poiminnat