JuhaKinnunen

Kokemuksia hiukan ennen aktiivimallia

Otin hiljattain riskin ja vaihdoin työpaikkaa. Työpaikan vaihtoon vaikuttavat terveydelliset ja muut asiat ohitan sijuvasti.

 

Aloitin määräaikaisessa työssä, jossa jatkopesti oli mahdollinen, mutta ei varma. Alkusyksystä 2017 riski realisoitui ja jäin työnhakijaksi. Aikani tuumin, mille alkaisin. Poimin marjoja, kun kerrankin oli aikaa siihen.

 

Sitten tuli itse itselleni asettama aikaraja vastaan. Olin päättänyt, että jotain konkreettista on tehtävä ”normaalin” työnhaun lisäksi. Kysyin paikallisesta yrityksestä osa-aikaisia töitä. Pääsin käytännössä saman tien hommiin. Aluksi tein käytännön työtä ja myöhemmin tuotannon kasvattamiseen liittyviä projektitöitä. Lopulta sivumennen oli puhetta pysyvämmästäkin työpaikasta. Tosin en saanut koskaan tietää olisinko oikeasti tullut valituksi. 

 

Oli siis tuuria, olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sain aika helpolla töitä. Sitten tuo tuuri otettiin pois. Työpaikan sisäilma aiheutti sen kaltaisia terveydellisiä oireita, että jouduin luopumaan tästä työpaikasta. Leuka rintaan vähäksi aikaa, taas, mutta nyt on jo uudet projektit ja uusi maali.

 

Tuohon osa-aikaisuuteen on olemassa porkkana. Työttömyysetuuden päälle saa tienata bruttona 300 € niin, että se ei vaikuta työttömyyskorvaukseen. Sen ylittävältä osalta lasketaan tiettyä kaavaa käyttäen soviteltu päiväraha. Olen monen kriitikon kanssa samaa mieltä siitä, että aktivimalli on enemmän kepin heiluttelua kuin porkkanaa. Mutta haluan korostaa, että on näitä porkkanoitakin. Tästä ei vain ole kovin paljon viime aikoina puhuttu.

 

Aika mustavalkoistakin ajattelua näkee. Palkkatyön vaihtoehtona esitetään kotona makaaminen. Yritän seuraavassa kappaleessa soveltaa tuota ajattelua omaan tilanteeseeni.

 

Vähän aikaa sitten oli työssä eli ahkera. Tällä hetkellä työpaikkaa ei ole, joten nyt olen laiska. Toivon pääseväni seuraavan puolen vuoden aikana taas ahkerien joukkoon, kunhan saan valmiiksi tutkinnon, jota suorittamisen aloitin loppuvuodesta 2017.

 

EDIT: tekstiä muokattu 4.1.2017 noin 10:55  paremmin vastaamaan todellisia tapahtumia kolmannen kappaleen osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

300€:n tienaamismahdollisuus on hyvä asia, on edes se.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Kyllä. Ja tienaaminen tuon 300 € jälkeenkin kannattaa sovitellun päivärahan ansiosta. Toki muut mahdolliset tuet leikkautuvat ja siitä saattaa syttyä paperisota.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mutta jos näitä pätkätöitä tulee jonkinlaisin välein mutta jatkuvasti, kuinka TE-toimisto pystyy laskemaan sovitellun päivärahan edes kohtuullisessa ajassa!

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen Vastaus kommenttiin #3

Jos työ on osa-aikainen eli jää tiettyjen rajojen alle (en muista yksityiskohtia) työstä sovitaan päivärahan maksajan (IAET ja kumppanit) ei TE-toimiston kanssa. Asia on TE-toimiston suuntaan lähinnä ilmoitusasia. Toimii hyvin ainakin IAET:n kanssa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #3

Modernin tietojenkäsittelyn tarjoamia keinoja ei ole vielä kokeiltu ongelman ratkaisuun.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos pääsee lääkärintodistuksella sairauspäivärahalle työt voi lopettaa. Jos omatoimisesti lopettaa terveydellisiin syihin vedoten, todennäköisesti saa karenssin, jos työvoimaviranomainen saa tietää.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tiedän ja olen kokenut tuon karenssin aikoinaan. Viimeisin työni oli osa-aikainen ja mistään vakituisemmsta ei itse asiassa ollut sovittu. Osa-aikaisesta työstä sovin kassan kanssa. TE-toimisto ei ollut kiinnostunut, ilmoitti vain että siitä sovitaan kassan kanssa. Sen tiesin, että töitä olisi, mutta olisiko lopulta ollut juuri minulle. Sihen en lopullista vastausta ehtinyt saada.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se 300€ porkkana toteutuu,jos pääsee töihin. Töihin pääsiessä saa myös palkkaa..sekin on ihan porkkana.

Ongelma onkin,jos ei sinne töihin pääse kaikesta huolimatta. Silloin on porkkanat vähissä. En kyllä ole ihan varma miksi aiheen ympärillä höpistään niin paljon siihen kuulumattomista asioista.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Totta kai porkkanan on kytkeydyttävä työnsaantiin. Ei kai se muuten voisi olla porkkana? Tästä on hyötyä myös työnantajalle tietynlaisissa töissä. Monesti työntekijän pitää vain suostua nollatuntisopimukseen ja sitoutua tulemaan töihin kutsuttaessa. Pitää myös ajatella työnantajan kannalta: miksi palkata työntekijä esim. kahdeksi päiväksi viikossa tietämättä onko työpanokselle tarvetta vai ei. Mutta osa-aikatyö voi johtaa win-win-tilanteeseen, kuten esimerkkini osoittaa. Pitää vain heittäytä ja ehkä joskus nöyrtyäkin. Koulutukseni näkee tuosta kuvan alta. Pakkasin alussa hiki hatussa tuotteita laatikoihin.

Toimituksen poiminnat