Mikä on hiilinielu?

Hiilinieluista on keskusteltu jo paljon ja äänekkäästikin. Omalta osaltani jatkan edelleen  Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan esittämän laskentatavan ihmettelyä. Päätös on aika merkittävä Suomelle, joten laskentatavan perusteet kiinnostavat.

En kiistä sitä etteikö Suomen metsien hakkuiden kasvattaminen 66 miljoonasta 80 miljoonaan kiintokuutiometriin vaikuttaisi hiilensidontaan.

 Tässä on hyvä ja helpohkosti ymmärrettävä kirjoitus aiheesta:

https://arvometsa.fi/blogi/hakkuun-vaikutus-metsan-hiilensidontaan

Silti koen jääväni ilman vastausta mitä tulee otsikossa esittämääni kysymykseen. Ymmärrän sen itsestäänselvyyden, että kasvava metsä sitoo hiiltä. Se osa hakkutähteistä, joka jätetään metsään, muuttuu hiilen lähteeksi. On siis hiilen sitoutumista ja vapautumista. Hiilitase vaihtelee sen mukaan, missä tilanteessa metsä kulloinkin on ja mitä hoitotoimenpiteitä sille on aikaisemmin tehty tai jätetty tekemättä.

Miten runkopuun hakkuiden kasvattaminen vaikuttaa hiilinieluun? Ensin pitäisi määritellä hiilinielu. Se ei ole sama kuin hiilensidonta, eikö vain? Puussa, olipa se metsässä, kartonkipakkauksessa tai hirsitalon seinässä, hiili on väliaikaisvarastossa. Minä ymmärrän hiilinielun niin, että hiili poistuu, katoaa kierrosta. Joku nielaisee sen.  Kun kuolleen lahoavan puun hiili varastoituu pysyvästi maaperään, on kyse hiilinielusta. Onko hiilinielu kuitenkin laajempi käsite?

Runkopuiden hakkaaminen pienentää hiilensidontaa jollakin aikavälillä, ja maan muokkaus ilmeisesti jopa vapauttaa maaperästä hiiltä. Siinä tapahtuu siis hiilinielulle käänteinen ilmiö eli hiilinielu taatusti pienenee, koska se vaihtaa etumerkkiään.

Hiilensidonnan pieneneminen voidaan rinnastaa hiilipäästöön, mutta onko kasvun pieneneminen yhtä kuin hiilinielun pieneneminen?

JuhaKinnunen
Sitoutumaton Sotkamo

Sitoutumaton, penkkiurheilija, DI

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu