JuhaKinnunen

Hevosvoimaa

Hallitus on luvannut edistää biotaloutta. Myös kiertotalous on sana, jota asiantuntevat ovat viljelleet tässä yhteydessä.

 

Hallituksen lupauksen kanssa on linjassa se, että hevosenlannan poltto sallittaisiin. Miksipä ei vihdoin Suomessakin, kun Saksassa ja Ruotsissa sitä on harjoitettu jo pitkään.

 

Nyt Fortum on tuotteistanut hevosenlannan hyötykäytön:

 

http://www.fortum.com/countries/fi/lampo/toimivin-ja-helpoin-lampo/tulev...

 

Koko maan mittakaavassa pieni, mutta hevostilallisille merkittävä asia.

 

Hallituksen esitys tuli kreivin aikaan, kun orgaanisen ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan vuonna 2016. Käsittäkseni Suomen 77000 hevosen lannalle ei ole oikein muuta ratkaisua kuin poltto. Biokaasureaktorissa se ei kuivikkeineen hajoa, termisessä kaasutuksessa muodostuu turhan aggressiivisia yhdisteitä, lannoitteena toimii hyvin, mutta lantaa on liikaa, jotta kaikki voitaisiin käyttää maanparannusaineena. Tällä hetkellä kaatopaikalle vienti maksaa, ja kohtahan sitä ei saa viedä maksustakaan.

 

Hevosenlannan polton salliminen on esitetty huvittavana yksityiskohtana hallitusohjelmassa. Voi se olla sitäkin. Minä näen sen yhtenä askeleena kohti todellista kiertotaloutta. Matka sinne on pitkä, mutta ensimmäisestä askeleesta alkaa pisinkin taival.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Hevosen lantaa voisi käyttää ekologisten tiilien (ns. Green Brick) tekemisessä savesta. Suomessa ainakin väliseinien muurauksessa näitä voitaisiin vallan hyvin käyttää.

"The word adobe comes from the Arabic word al-tob, which means “the brick” and from Coptic tube, which also means “brick”. A brick is precisely what adobe is, a sun-dried brick of clay-soil and sand, with fiber added in some instances as well. These fibers, which add tensile strength, are usually straw, hair, or even horse manure. Yes, I said horse manure! Building with adobe is one of the oldest building techniques in the world, and some of the world’s oldest standing buildings were constructed with adobe."

"Observations were made that these bricks were much stronger than those made by the people. What was the difference? Yup, you guessed it, the poop! Horse manure not only added strengthening fibers to the adobe mix, it also added an enzyme, which produced a harder and more resistant brick, once dry."

http://greenbuildingelements.com/2013/05/21/a-jour...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Sopisi mainiosti biotalouden henkeen. Savi-lanta tiilistä tehty seinä olisi luultavasti hengittävä, kuten hirsikin. Kun ilma sisällä on kosteaa, seinä sitoo kosteutta, kun ilma on kuivaa, kosteutta vapautuu. Sisäilma olisi keskimäärin kosteampaa, mikä on talvella miellyttävämpää. Rakenteiden kostumisriski ja homehtumisriski pienenisi myös. Hevosenlannalla home- ja sisäilmaongelmien kimppuun!

Toimituksen poiminnat