JuhaKinnunen

Painovoimainen ilmanvaihto ja muuta modernia

K3-projektissa (kaunis, kestävä, kohtuuhintainen) on suunniteltu ja jopa rakennettu tulevaisuuden pientalo. Talossa ei ole koneellista lämmöntalteenottoa, mutta painovoimaista ilmanvaihtoa avittamaan on laitettu poistoilmahormiin harvasiipinen puhallin. Se on lämpimiä kelejä varten. Myös muovinen höyrysulku on jätetty pois:

 

http://www.k3-talot.fi/etusivu/11-suomi/etusivu/3-tausta.html

 

Sitä en osaa sanoa onko tämä K3 menneisyyden, tulevaisuuden vai nykyhetken ratkaisu. Yksikään talotehdas ei ota tuotantoonsa tällaista taloa ilman käytännön kokemuksia. Projektia voi pitää pelkkänä rahakkaiden kulttuuripiirien harrastuksena, mutta nytpä tulee tämäkin kokeiltua.

 

Hieman samansukuista ajattelua oli Petri Malmelinilla Tekniikka&Talous-lehden paperiversion jutussa eilen 28.2.2015. Talossa on älyä ja mittauksia vaikka millä mitalla, mutta energiatehokkuutta ja mukavuutta ei ole viety tämän hetken teknologiseen huippuunsa. Talvisaikaan seiniä kiertävät säleiköt minimoivat lämmönhukan ja kesällä taas kolmimetriset räystäät varjostavat taloa niin, että jäähdytystarve minimoituu. Varsinaista kylmäkonetta jäähdytykseen ei ole. Tuloilmaan viilennetään maalämpöpumpun paluuvirtauksella. Kosteus- ja lämpömittauksia käytetään rakennusautomaation lisäksi mm. seinien kosteusprofiilien ja seinärakenteiden toimivuuden tarkkailuun eri säissä ja vuoden aikoina. K3-projektissa on sama idea: kerätään kokemusten lisäksi mittausdataa.

 

Painovoimaista ilmanvaihtoa voi hyvällä syyllä pitää vanhanaikaisena, mutta laajemmin ajatellen: tätäkö on moderni ja tulevaisuuden energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys? Ei käytetäkään ympäristöystävällisyyden verukkeella kaikkia teknologian tuomia mahdollisuuksia. Ympäristöystävällisimmälläkin laitteella kun on ekologinen jalanjälkensä. Onko esimerkiksi ympäristön kannalta järkeä viedä sähköistämättömään mökkiin aurinkokennot ja sen myötä sähkölaitteita, jos vaihtoehto on se, että pidetään mökki ilman sähköä ja sähkölaitteita?

 

Mielestäni tuossa K3-projektissa on ideaa. Ainakin enemmän kuin jossain 1970-luvun tasakattoisissa laatikoissa kattoikkunoineen. Näyttää siltä, että K3-ratkaisuissa arvostetaan suomalaista vuosituhantista rakentamisen evoluutiota. Harjakattoa, räystäitä yms. ei ole kehitetty vain arkkitehtien herkkien sielujen häiritsemistä varten. Nykyisten kosteus- ja homeongelmien ja muiden sisäilmaongelmien pitäisikin innostaa etsimään uusia ratkaisuja. Tai vanhoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kurkkasin hieman noiden ehdotelmien antia. On vaan niin kovin kurjaa, kun oikeasti ei ole suunniteltu edullista ja kestävästi asuttavaa taloa vaan hieman sinnepäin. Olen siis hyvin pettynyt.

Tietysti olemme hyvällä tiellä, mainiota että arkkitehdeistamme edes jotkut ajattelevat tavisten asumista. Mutta he eivät ole vielä perillä, kuten kuulemma surkeaa epäonnistumista tavataan nimittää.

Arkkitehtien opinkappaleisiin haluaisin sisällytettävän esimerkiksi ideoita tällaisesta ilmanvaihdosta, joka talvella lämmittää ja kesällä viilentää. Tällaisella järjestelmällä, joka olisi kovin helppo automatisoidakin, voitaisiin säästää huimia summia.

Monessako näistä ehdotelmassa on tällaista järjestelmää edes mietitty?
(puolivälissä dokumenttia solar chimneys- kohdassa)

http://sustainabilityworkshop.autodesk.com/buildin...

Ja tietysti kaikkien tulisi olla tietoisia Mark Oehlerin 50$ talosta, jonka kaltaisella tekniikalla voitaisiin asua mitättöminkin resurssein.

http://www.undergroundhousing.com/
https://www.youtube.com/watch?v=dlo1jFxS6vg

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Periaatteessa tuloilma kannattaisi vielä tarvittaessa ohjata maaputken kautta jolloin talven lämmitys ja kesän viilennys toimisi tehokkaammin (korvaa käytännössä tuloilman esilämmityksen ja jäähdytyslaitteen ilman sähköä).
Nykyinen muoti tosin suosii tapaa jossa joka ikinen laite ja toiminta on täysin riippuvainen sähköverkosta ja mahdollisuuksien mukaan riippuvainen myös tietoliikenneverkosta.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tuohon K3-hankkeeseen kuuluvassa Villa Finlad-nimisessä talossa näkyy olevan juuri tuo periaate. http://www.k3-talot.fi/k3-talot/34-villa-finland.html

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela
Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Kiitos Jouni. Täytyy tutustua noihin passiivisiin ilmanvaihtomenetelmiin ja muihin ajan kanssa.

Ja ainahan noita voi jalostaa nykyaikaisilla tekniikoilla. Ei sen passiivisuuden tarvitse mikään kiveenhakattu opinkappale olla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Painovoimainen ilmanvaihto on kiertoilmaisu sille, että lämpöeristettyyn ulkoseinään tehdään reikä. Ilma sitten vaihtuu tai on vaihtumatta, sisä- ja ulkoilman välisten lämpötila- ja paine-erojen mukaan. Lämmön talteenottoa ei ole mahdollista toteuttaa. Sopivampi termi olisi sattumanvarainen ilmamvaihto.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Joo, näin on. Tuo otsikko vie vähän harhaan. Kuten tekstissäni mainitsen, noihin taloihin, ainakin johonkin niistä, tulee poistopuhallin myös.

Toimituksen poiminnat