JuhaKinnunen

Olisiko minusta huippumyyjäksi

  • Graafinen esitys persoonallisuudestani
    Graafinen esitys persoonallisuudestani

Olen viime aikoina pohtinut, miten mahtaisin soveltua myyntityöhön. Siihen liittyen olen lukenut joitakin myyntiin liittyviä bisneskirjoja. Niiden mukaan huippumyyjäksi pääsee tekemällä kovasti töitä.

 

Rivien välistä ja joskus suoraankin voi lukea, että kuka tahansa voi tehdä hyvää tulosta, kunhan asenne on oikea. Onko näin? Ainakin myyntiä käsitteleviin kirjoihin vaikuttaa liittyvän eräs harha. Myyntikirjoja kirjoittavat nimittäin vain huippumyyjät. Tuskin kovinkaan moni epäonnistunut haluaa jakaa kokemuksiaan. Niinpä myyntikirja toisensa jälkeen hehkuttaa samaa sanomaa.

 

Vastaus on hyvin pitkälti kiinni siitä, mitä myy, mutta teen silti näinkin yleistävän kysymyksen: mitä on nykyajan myyntityö? Onko se ensisijaisesti kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta, jota edeltää myyjän aktiivinen hakeutuminen asiakkaan luokse? Onko nykyteknologia, jonka avulla on helppo hakea tietoa, muuttanut ostokäyttäytymistä merkittävästi? Asiakas voi viedä ostoprosessinsa hyvinkin pitkälle ennen kuin myyjä astuu kuvaan. Tällöin asiakas on jo valinnut lupaavimmat tuotteet, ja myyjän tehtäväksi jää vakuuttaa asiakkaalle, miksi juuri hänen tuotteensa kannattaa ostaa. Onko kasvokkain tehtävän myynnin merkitys siis vähenemässä?

 

Laitoin tekstin sekaan graafisen esityksen persoonastani. Se perustuu omaan arvioon, muiden ihmisten arvioihin ja useisiin tekemiini persoonallisuustesteihin.

 

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattoriksi olen saanut INFP.

 

Tähän loppuun heitän vielä kysymyksen: olisiko minusta huippumyyjäksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Se ei selviä kuin kokeilemalla myyntityötä.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Voi olla. Kauan sitten kokeilin yhdenlaista myyntityötä. Ihan OK hommaa ja kauppa kävi joten kuten, mutta sen työn perusteella ei voi vetää johtopäätöksiä.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Olisi mielenkiintoista verrata omaa profiilia sellaiseen, jota pidetään hyvän myyjän profiilina. Yhtä oikeaa profiilia ei tietenkään ole, mutta painotukset ovat todennäköisesti tietynlaiset.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Kyllä Sinusta huippumyyjäksi on. Olet tiedonhaluinen, sitkeä, pidättyväinen ja herkkä,(käppyräsi).

Tänä päivänä tietoa tulee joka tuutista halukkaille asiakkaille. Vain hienosäätö paikan pällä ja palvelualttius, niin Wot. Kielitaito ja matkavalmius on tietysti plus tässäkin.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Kiitos Jaakko. Ehkä näin on. Vaikka uudentyyppinen työ vähän mietityttää, pidän myyntityötä varteenotettavana vaihtoehtona.

Työnhaku on päällä. Sen johdosta olen tehnyt testejä ja käynyt läpi vanhoja raportteja. Tuo profiili on eräälainen synteesi ja osittain oma näkemykseni, mutta kyllä se varmasti oikeansuuntainen on.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Myyjäksi voi opiskella ja oppia, mutta huippumyyjäksi synnytään.

Jotkut ihmiset osaavat ja saavat sen taidon jotenkin jo äidin maidosta. Jos et omaa "myyjän geenejä", niin ei niitä kyllä oppimallakaan saa.

Omassa työssäni jouduin jossakin vaiheessa työuraani pakostakin opettelemaan myymisen jalon taidon ja olen paljon isoja asioita, koneita ja kokonaisia tehtaita onnistunut runsain mitoin myymäänkin. Siitä huolimatta pidän itseäni huonona myyjänä muutamiin kollegoihini verrattuna, jotka sen taidon osasivat vaistoillaan.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Niin, tätäpä olen aprikoinut, että mihin asti voi oppia. Voihan asian nähdä niinkin, että joillakin on "ne geenit", mutta vain ne jotka ovat valmiita tekemään rajusti ja määrätietoisesti duunia, tulevat huippumyyjiksi. Aivan niin kuin pelkällä potentiaalilla ei tulla huippu-urheilijaksi. Tarvitaan laadukasta harjoittelua riittävän pitkään. Mutta onhan se totta, että jotkut tuntuvat olevan luonnostaan erinomaisia myyjiä.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Jaakko, jos olet myynyt paljon ja kasvattanut työnantajasi bisnestä sillä, etkö ole hyvä myyjä huolimatta siitä miten itse koet? Tulos puuu puolestaan. Myynti on korostetusti tulosurheilua. Mieluummin kestävyyslaji kuin pikavoittojen tavoittelua.

Toimituksen poiminnat