JuhaKinnunen

Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat tukea

Toisin kuin otsikosta ehkä ensimmäisenä tulee mieleen, en puhu nyt euroista. Kyse on tuuli- ja aurinkovoiman ominaisuuksista sekä sähköverkon taajuuden ja jännitteen säädöstä, ja tietysti tuotannon ja kulutuksen välisestä suhteesta.

 

Wärtsilä toimittaa Havaijille voimalaitoksen tukemaan aurinkovoimaa. Suomalainen voimalaitostoimittaja tekee siis ilmeisen hyvää bisnestä, kun uusiutuvien sähköntuotantomuotojen osuus jatkaa kasvuaan. Kyseisen voimalaitostoimittajan ratkaisut perustuvat joskus uusiutuvaan polttoaineeseen, mutta useimmiten fossiilisiin. Miksi tässä on käynyt näin, että Suomesta viedään fossiilisiin perustuvaa teknologiaa? Pitää toki korostaa tämän Havaijin laitoksen kohdalla, että Wärtsilän 34DF moottoreissa voi käyttää erikseen tai yhtä aikaa sekä kaasumaista että nestemäistä polttoainetta, ja Havaijilla aioitaan aloittaa biopolttonesteellä.

 

Kun puhutaan tuuli- ja aurinkosähkön hyvistä puolista, ei pitäisi vaieta myöskään niiden luonteesta. Jollakin tavalla tuotannon vaihtelu on kompensoitava. Säätövoima voi olla uusiutuvaa, esimerkiksi vesivoimaa, mutta usein se on fossiilista, kuten tässä Havaijin tapauksessa.

 

Kapitalismin kehdossa USA:ssa ei olisi investoitu noin  monen MW:n edestä säätövoimaan, jos se ei olisi ollut välttämätöntä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Teoriassa aurinkovoimalla voisi jossain määrin tasoittaa kulutuksen normaalia, luokkaa 2000 MW heiluntaa päivän ja yön välillä. Tasoitus rajoittuu tietysti vain kevät-syksy väliselle ajalle.

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Se on tietysti eri asia, onnistuisiko myös käytännössä - ei varmasti ainakaan tuossa määrin eikä ainakaan talvella. Varmemmin se onnistuisi lopettamalla sähkön käyttäminen lämmittämiseen tai rajoittamalla sen lämmityskäyttö yöaikaan, mutta siihen ei taida olla halua eikä tarvetta. Tämä siitä huolimatta, että keino olisi selvästi helpompi ja halvempi, kuin yrittää tuottaa satunnaisvoimalla merkittävä osa sähköstä.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Älykäs tuotanto ja älykäs kulutus ovat tällä hetkellä käytettävissä olevat keinot tasapainottamiseen.

Jos vaihtelevalla uusiutuvalla tuotannolla halutaan kattaa keskimäärin suurin osa tehontarpeesta, käytännössä tuotantohuippu saattaa olla moninkertainen jopa maksimikulutushuippuun verrattuna. Mitä sitten, kun tuotantohuippu saavutetaan? Sähkö on tuupattava jonnekin. Kovin suurista aurinko- ja tuulivoiman osuuksista ei kannata haaveilla ennen kuin opitaan varastoimaan ylijäämäsähkö asiallisesti.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

niin, "sähkö on tuupattava jonnekin".

Tämä on yksi tapa :

http://www.hs.fi/mielipide/a1388748339086

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen Vastaus kommenttiin #3

Joo, noin on tehtävä, kun varastointikapasiteettia on vielä kovin vähän.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Kapitalismin kehdossa USA:ssa ei olisi investoitu noin monen MW:n edestä säätövoimaan, jos se ei olisi ollut välttämätöntä."

Suomen tuulivoimateho on nyt noin 500 MW , Saksassa muistaakseni jotain 35 000 MW .

Oletetaan , että me jatkamme tällä järjettömällä viherhuijaustiellä, menisimme aivan sekaisin ja rakentaisimme Suomeen lisää 10 000 kpl tuulimyllyjä ( nyt n. 250kpl) ja saisimme tuon saman teoreettisen tuulitehon kuin Saksassa eli 35 000 MW.

Suomen koko tehontarve on n. 12 000 MW.

Nyt kysymys kuuluu : Koska meillä on lähes kolminkertainen sähköteho verrattuna tarpeeseen, voimmeko sulkea kaikki ydin-, hiili-,kaasu-,..voimalamme.

Vastaus : Emme voi sulkea yhtäkään ´oikeaa´ voimalaa : tuuli/aurinkosähköenergian arvo energiataseessa on nolla.

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tuuli- ja aurinkoenergian eduista kerrotaan hyvin mielellään.

Kun aletaan keskustella niiden haittojen poistamisesta, keinona on usein joku tulevaisuuden uusi teknologia, älyverkot tai joku muu keino, joka on enemmän toiveiden täyttämää mielikuvitusta kuin todellisen ratkaisun esittämistä.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Näin on. Meiltä vaaditaan siis ensisijaisesti uskoa siihen, että tulevaisuuden teknologiat ratkaisevat ongelmat.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Poriin on tekeillä uusi LNG terminaali, nyt ei tarvitse kierrättää dieselin käryistä sähköä tuulivoimaloiden kautta valtion syöttötariffi hintaan, niinkuin on tehty monessa muussa paikassa ja se on vielä takuulla varma bisnes.. Wärtsilän voimala toimii kaasulla, se sähkö tulee varmasti mitä halutaan USA:n malliin..tämä pitää Porissakin toteuttaa vielä niin saadaan "Peittoon susi" peittoon ja tuotanto käyntiin, nyt ne ei uskalla sähköä tuottaa kun se melu onkin jotain muuta kuin "jääkaapin hyrinää" a la Pekkarinen.. Peittoonkorvessa on 12 kpl 4,5 MW:n tuulivoimalaa hiljaisella melu moodilla jarrut päällä Kellahden kylän väen kiusana n.500 m päässä asunnoista.
http://www.organisaatio-sanomat.fi/wartsila-toimit...

Tuulivoiman menestystarina Saksassa onkin itsepetosta - energiaköyhät kansalaiset eivät pysty maksamaan sähkölaskujaan.

http://www.talouselama.fi/uutiset/kommentti+saksal...

Pekkarisen "nerokas tariffi" tuulivoimalla tuotettuun sähköön ajaa Suomen väkisin konkurssiin, tehotaseessa tuulivoima on nollan arvoinen sekundasähkö jota toiset sähköntuotantomuodot tukee ja säätää verkkoon sopivaksi. Pieni piiri saa 200% kalliimman hinnan tuulisähköstä valtion takuulla. Näin on ilmastomuutos ideologiaan perustuva poliittinen päätös säätänyt.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tätähän se on:

http://www.bbc.com/news/uk-england-devon-22845487

Tuosta melukysymyksestä ei ole henkilökohtaista kokemusta. Olen katsellut tuulivoimaloita lähinnä auton ikkunasta. Melualtistusta tutkineet ovat sanoneet, että asenne vaikutta melun häiritsevyyteen. Kuka tutkija noista syy-seuraussuhteista oikeasti tietää. Onkohan käynyt mielessä, että melu voi vaikuttaa asenteisiin?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä luotan ja uskon ehdottomasti Keskustapuolueeseen ja Mauri Pekkariseen. Luottoni on yhtä vakaa myös vihreisiin ja vasemmistoliiton viheriään osaan, joka tosin on kaikki vasemmistoliittolaiset.

Pekkarinen ja me hänen seuraajansa emme voi olla väärässä. Tuulivoima, aurinkovoima, erilainen puuenergia ja ehkäpä jopa turve-energia eivät voi olla huonoja. Eihän niiden hyödyntämisessä tarvita kuin riittävästi eli todella paljon veronmaksajien tukea ja hyvin erinomaisia älyverkkoja ja kaikkea muuta paljon maksavaa.

Toimituksen poiminnat