JuhaKinnunen

Suomen energiantuotanto on monipuolista

Sähköä tuotetaan Suomessa monipuolisesti. Huoltovarmuus on suhteellisen hyvä hajautetun tuotantorakenteen sekä Ruotsin, Norja ja Viron kanssa hyvin toimivien siirtoyhteyksien ansiosta. Suomessa energiantuotanto on toteutettu järkevästi niillä reunaehdoilla, mitä meillä on. Tarkastelen seuraavaksi aihetta pienemmässä mittakaavassa.

Esittelen yhden energiayhtiön, jossa sähköntuotanto on organisoitu järkevästi. Vaasan sähkö on tehnyt tai ollut mukana monessa investoinnissa viime vuosina. Myydyn sähkön alkuperä vuonna 2012 näyttää tältä. Vuoden 2013 ja 2014 kuvio näyttää todennäköisesti erilaiselta, koska uusiutuvan energian osuus on kasvanut ja fossiilisten pienentynyt. Koko Suomen vastaavat lukemat löytyvät tästä. Tällä hetkellä Vaasan Sähkön ja Suomen lukemat tuskin poikkeavat toisistaan merkittävästi. Suomessa kolmannes sähköstä tuotetaan yhteistuotantolaitoksissa, jolloin polttoaineen energiasisältö hyödynnetään maksimaalisesti.

Vaasan Sähkölle myönnettiin vuonna 2013 vuoden ilmastoteko-palkinto, mikä oli erittäin ansaittu. Vaasan seudulle on rakennettu biomassan kaasutusvoimalaitos ja jätteenpolttolaitos. EPV Energian kautta Vaasan Sähkö investoi tuulivoimaan. Ja kun hankitaan vaihtelevaa sähköntuotantoa, ymmärrettiin investoida myös hyvänä säätövoimana pidettyyn vesivoimaan.

Muuallakin on tehty hyviä investointeja, esim. Lahdessa ja Kuopiossa. Soisi, että vastaava kehitys jatkuisi Suomessa. Kyllä tästä hyvä tulee niin ympäristön kuin huoltovarmuudenkin kannalta, kun ei tarpeettomasti vaikeuteta toimintaympäristöä.

Suomessa osataan tehdä järkeviä päätöksiä energiantuotannossa, kun vaan annetaan alan ammattilaisten tehdä ne. Poukkoileva politiikka vaikeuttaa investointien suunnittelemista ja toteuttamista suotta. Ensimmäisessä kappaleessa mainittu järkevyys ei siis koske viime vuosien energiapolitiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Vetoomus kotimaisen energian puolesta:

http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/t...

Koko kirjoituksessa ei mainita uusiutuvaa energiaa. Sen sijaan puhutaan päästöttömästä ja vähäpäästöisestä energiasta, mikä onkin kotimaisuuden ohella tärkein prioriteetti. Eli kääntäen asia on niin, että kannattaa pyrkiä eroon fossiilisista.

Toimituksen poiminnat